Din rubrik

Honungstips

I stället för konserveringsmedel
En matsked smält honung öses överst på den nykokta sylten i burken.

Mormors vanliga
Lös en tsk honung i ljummen mjölk. Väl beprövat i förkylningstider.

Rogivaren
En kopp ljummet vatten med honung ger kroppen ro inför natten.

Första förband

Lägg honung på sår. Lindrar värken och stimulerar läkning. Effektivt på brännsår och liggsår.

Honung är svagt laxerande
Mild effekt garanteras.

Honungsbad
1 dl honung i badvattnet och huden blir mjuk och fin. Lindrar utslag.

Honung för håret
Två matskedar honung i sista sköljvattnet vid hårtvätt, ger det vackraste hår man kan tänka sig.

Honungsansiktsmask
Bred ut honung i ansiket. Låt verka 1 timme. Skölj. Ger fin hy.

Saunahonung
"Smörj" in hela kroppen med honung. Låt verka i bastun. Duscha bort. Ger smidig och spänstig hud.

Kraftig huskur
Bränn vargträck till aska och blanda med honung. Botar brinnande huvud.
(PLINIUS D.Ä. ÅR 70 E. KR)

Om honungens nyttjande
Både herrskap och ringa folk kunna nyttja honungen, och de förnäma använda mycket vax till ljus och vaxstaplar, honung begagnas till många slags sylter och mos, hälsosam syltad ingefära och sköna syltade valnötter ätas ju även av förnämt folk. Nyttjas den inte på apoteken vid tillredning av flera sorters medikamenter?
(SAMUEL LINNAEUS 1788)

Kinesiska råd
Ät honung regelbundet och du håller dina ögon och öron i bra kondition.
(MENG XIANG ÅR 700 E. KR.)

Skållskador och hundbett botas med honung.
(GE HONG ÅR 300 E. KR.)

Ät honung regelbundet och du får ett gott minne, god hälsa och kommer varken att känna dig alltför hungrig eller orkeslös.
(SHEN NONG ÅR 50 F. KR)

Ur biodlarens Kokbok

Honung

Hälsosam honung
Ingemar Petzäll, Piteå, är en bifantast med hela 35 års erfarenhet av biodling. Sina ungefär en miljon husdjur samlar han i tjugo bikupor. Enligt honom har bin och honung många hälsobringande effekter och är ett efterfrågat naturläkemedel i såväl Norrbotten som övriga Sverige.
 

En hobbybiodlare med två bisamhällen behöver bara ägna ungefär en timme i veckan åt sina bin. För Petzäll är dock tidsåtgången betydligt mer omfattande, med tanke på de tjugo bisamhällen som han sköter. Mest tid går åt under hösten, då det ska slungas honung och snickras ramar.
 
 
Hälsobringande honung
 
Många människor vänder sig till Ingemar Petzäll av hälsoskäl. Ärendena gäller allt ifrån bisalvor och honung till bistick. Framförallt honungen är hett efterfrågad och beställningar på upp till 15 kilo honung per år och person är vanligt förekommande. Petzäll berättar om en läkare från Uddevalla, som i dagarna ringde in en av många beställningar på hela 25 kilo honung.
 
 
Honung är mångsidig. Förutom att den är nyttig i kosten, kan den också förebygga och lindra förkylningar och infektioner. Honung framhäver också smaken i kött- och grönsaksrätter, sill, samt efterrätter, bakverk och vin. Den har dessutom fuktbevarande egenskaper och kan i de flesta sammanhang användas istället för socker.
 
 
- Det är en fördel att äta honung som framställts i den trakt där man bor. Honung innehåller bland annat pollen från trakten där bina har varit, och det är bra om kroppen är van vid ämnena. Importhonung kommer vanligtvis från Brasilien, Kina eller Nya Zeeland. Den innehåller ämnen från växter som våra kroppar inte känner till. För känsliga personer är det därför säkrast att hålla sig till den närproducerade honungen, säger Ingemar Petzäll.
 
 
Naturläkemedel
 
Ett bisamhälle kan alstra en hel del hälsosamma produkter, utöver honung. Genom att smälta och lösa upp bivax i sprit, framställs bisalva, som bland annat säljs på hälsoaffärer och apotek.
 
 
- Salvan kan användas på de flesta utvändiga åkommor, men vanligast på torrsprickor, sår, brännskador, nariga fötter, händer och läppar. Den lindrar sveda på ett effektivt sätt. Honungsplåster är ett annat alternativ och finns att tillgå på lasarett och apotek, menar Petzäll.
 
 
Stick på frivillig basis
 
Många lasarett använder bigift som läkemedel mot bland annat reumatism, gikt och ischias. Bigiftet levereras till lasaretten efter att bina har tvingats vidröra elektriska galler och där släppt sina gaddar. Petzäll berättar att efterfrågan efter bigift genom bistick är relativt vanligt. Upplägget är då annorlunda, än om giftet ska levereras i stora mängder till ett sjukhus. Biodlaren tar helt enkelt biet mellan fingrarna och tvingar det att sticka ”patienten”. Framförallt folk med ledbesvär, brukar efterfråga denna metod.
 
 
Lata bin
 
Dåligt väder bidrar till att hålla nere aktiviteten i bisamhället och gör bina på sämre humör än normalt.
 
 
- Vädret styr mycket av produktionen. Bästa sommaren genererade upp emot 80 kilo honung i snitt per kupa. Motsvarande bottennotering ligger hos oss på åtta kilo. Givetvis påverkas årsskörden även av svärmar som ger sig iväg, eller i vilken kondition bisamhällets drottning befinner sig i.
 
 
Fler bin ger mer honung och därför försöker man hålla ihop bisamhällena och månar om att få honan att trivas. En hona på bra humör, lägger hela 2500 ägg om dagen. Ingen sticker heller sin husse. Det händer bara någon enstaka gång när Petzäll av misstag råkar klämma någon av dem.
 
 
Daglig dos
 
Hos familjen Petzäll är honung ett vanligt förekommande inslag vid kvällsmålet.
 
 
- Honung ska ätas dagligen, det är ett väldigt bra näringsmedel. En sked honung i ett glas ljummen mjölk är dessutom ett fantastiskt sömnmedel, menar biodlaren, som borde veta vad han talar om, efter sina 35 års erfarenhet.
Skribent: Johanna Westerberg A B C
Publicerad: 2010-06-05